Sen nasıl bir canlısın ?

  1. Anasayfa
  2. Sen nasıl bir canlısın ?

Sen nasıl bir canlısın ?

Monotremler ( monotremata ),  genç yaşta doğum yapan plasentalı memeliler ve keseli hayvanların aksine, yumurtlayan benzersiz bir memeli grubudur . Monotremler, çeşitli echidnas ve ornitorenk türlerini içerir .

Monotreme'nin Diğer Memelilerden En Belirgin Farklılıkları

Diğer memelilerden en çarpıcı farkı, monotremlerin yumurtlamalarıdır. Diğer memelilere benzer şekilde laktat yaparlar (süt üretirler). Ancak diğer memeliler gibi meme uçlarına sahip olmak yerine, monotremler derideki meme bezi açıklıklarından süt salgılar.

Monotremler uzun ömürlü memelilerdir. Düşük bir üreme oranı sergilerler. Ebeveynler gençlerine yakından bakarlar ve bağımsız hale gelmeden önce uzun süre onlarla ilgilenirler.

Monotremler ayrıca idrar, sindirim ve üreme yolları için tek bir açıklığa sahip olmaları bakımından diğer memelilerden farklıdır. Bu tek açıklık kloak olarak bilinir ve sürüngenlerin, kuşların, balıkların ve amfibilerin anatomisine benzer.

Kemik ve Dişlerdeki Farklılıklar

Monotremleri diğer memeli gruplarından ayıran daha az göze çarpan bir dizi başka özellik vardır. Monotremler, plasentalı memeliler ve keseli hayvanların sahip olduğu dişlerden bağımsız olarak evrimleştiği düşünülen benzersiz dişlere sahiptir. Bazı monotremlerin dişleri yoktur.

Monotreme dişler, diğer memelilerin dişleriyle benzerlikleri nedeniyle yakınsak evrimsel adaptasyonun bir örneği olabilir. Monotremlerin ayrıca omuzlarında diğer memelilerde eksik olan fazladan bir kemik seti (klavikula ve korakoid) vardır.

Beyin ve Duyusal Farklılıklar

Monotremler, beyinlerinde korpus kallosum adı verilen bir yapıya sahip olmadıkları için diğer memelilerden farklıdır. Corpus callosum, beynin sol ve sağ hemisferleri arasında bir bağlantı oluşturur.

Monotremler, kas kasılmasıyla üretilen elektrik alanlarıyla avlarını bulmalarını sağlayan bir duyu olan elektroalgıya sahip olduğu bilinen tek memelilerdir. Tüm monotremler arasında, ornitorenk en hassas elektro-algılama seviyesine sahiptir. Ornitorenk gagasının derisinde hassas elektroreseptörler bulunur.

Ornitorenk, bu elektroreseptörleri kullanarak kaynağın yönünü ve sinyalin gücünü algılayabilir. Ornitorenkler suda avlanırken avlarını taramanın bir yolu olarak başlarını bir yandan diğer yana sallarlar. Bu nedenle, ornitorenkler beslenirken görme, koku alma veya duyma duyularını kullanmazlar: Yalnızca elektroalgılarına güvenirler.

Evrim

Monotremler için fosil kayıtları oldukça seyrektir. Keseli hayvanlar ve plasentalı memeliler gelişmeden önce, monotremlerin diğer memelilerden erken ayrıldığı düşünülmektedir.

Miyosen dönemine ait birkaç monotrem fosil bilinmektedir. Mesozoik döneme ait fosil monotremleri arasında Teinolophos, Kollikodon ve Steropodon bulunur.

Sınıflandırma

Ornitorenk ( Ornithorhynchus anatinus ), geniş gagası (ördeğin gagasına benzeyen), kuyruğu (kunduz kuyruğuna benzeyen) ve perdeli ayakları olan tuhaf görünümlü bir memelidir. Ornitorenklerin bir diğer tuhaflığı da erkek ornitorenklerin zehirli olmasıdır. Arka uzuvlarındaki bir mahmuz, ornitorenklere özgü bir zehir karışımı sağlar. Ornitorenk, ailesinin tek üyesidir. 

Yunan mitolojisinden aynı adı taşıyan bir canavarın adını taşıyan echidnas'ın yaşayan dört türü vardır . Bunlar kısa gagalı echidna, Sir David'in uzun gagalı echidna'sı, doğudaki uzun gagalı echidna ve batıdaki uzun gagalı echidna'dır. Dikenlerle ve kaba tüylerle kaplı, karıncalar ve termitlerle beslenirler ve yalnız hayvanlardır.


Echidnas kirpi, kirpi ve karıncayiyene benzese de, bu diğer memeli gruplarının hiçbiriyle yakından ilişkili değildir. Echidnas'ın güçlü ve iyi pençeli kısa uzuvları vardır, bu da onları iyi kazıcı yapar. Küçük bir ağızları vardır ve dişleri yoktur. Çürümüş kütükleri, karınca yuvalarını ve höyükleri parçalayarak, ardından yapışkan dilleriyle karıncaları ve böcekleri yalayarak beslenirler.



Ahmet TAŞÇI

Soru ve Öneriler için: https://www.instagram.com/ahmettasci1923/



Kaynak: Klappenbach, Laura. "Monotremes, the Unique Egg-Laying Mammals." ThoughtCo, Apr. 5, 2023, thoughtco.com/monotremes-profile-130425.


Fotoğraflar:John Carnemolla(gettyimages)-https://svpow.com/2012/06/11/monotremes-of-the-harvard-museum-of-natural-history/ - https://www.comparativebrainanatomy.org/monotremes-1 - American Museum of Natural History

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05