Sivrisineklerden nasıl kurtulabiliriz.

  1. Anasayfa
  2. Sivrisineklerden nasıl kurtulabiliriz.

Sivrisineklerden nasıl kurtulabiliriz.

Sıcak havaların, doymak bilmez canlısı, bize ne acılar çektiriyorsun sen ! Az tebessümle yazdığım şu satırlar aslında hepimizce tasdikleniyordur biliyorum. O halde başlayalım yazımıza.

Doğa ile iç içe yaşamanın bazı zorluklarından biri de sivrisineklerdir. Bu yazımızda, bu baş belası canlıları yakından tanıyacağız ve onlardan kurtulmak için neler yapabileceğimizi öğreneceğiz.

Sivrisineklerin yaygın olduğu bir bölgede yaşayan herkes, özellikle sıcak mevsimlerde dışarıda zaman geçirmekten hoşlanır, hele bir de sıcak yaz geceleri, bizler uyurken, onlar iş başındadır. Bu sivrisinekleri kontrol altında tutmanın sürekli bir mücadele ile olacağını maalesef dile getirmek isterim. Buna mecburuz çünkü. Peki neden ? Bu böcekler sıtma, dang humması, batı nil virüsü ve sarı humma gibi birçok sayıda ölümcül hastalığa neden virüsleri taşımaktadır, ancak ülkemizde çoğu insan kaşıntılı sivrisinek ısırıkları olan tipik semptomlardan şikayetçidir. Bunlar hem sinir bozucu hem de rahatsız edici, ancak oldukça düşük riskli canlılardır.

Sivrisinekler tehlikeli midir?

Çoğu insan için sivrisinek ısırıkları sadece bir baş belasıdır. Bununla birlikte, hastalığa neden olan virüsleri yayan bazı sivrisinekler de vardır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine ( Amerika)göre , Batı Nil virüsü, Amerika Birleşik Devletleri kıtasında sivrisinekler tarafından yayılan en yaygın virüstür. Bu nedenle, hastalığa yol açabilecek herhangi bir virüse yakalanma olasılığını azaltmak için sivrisineklerden kurtulmak önemlidir.

Neden evime bu kadar çok sivrisinek gelir?

Sivrisinekleri çeken en büyük sebep, durgun sulardır. Nedir bu durgu su ? Durgun su dediğimiz sular, bahçelerde sulama için kullandığımız kaplarda olan, su biriken yerler, bahçe süs havuzları vs gibi. Her canlı gibi, sivrisineklerde üreme içgüdüsüne sahip canlılardır, bu durgun sular sivrisineklerin larvalarını bırakacaklarını en güzel yerdir. Mutlaka görmüşsünüzdür, durgun su içinde, balık yavrusuna benzer yapıları, bunlar sivri sinek larvalarıdır.

Doğal sivrisinek kovucu ile sivrisinekler nasıl kovulur

Evdeki sivrisineklerden nasıl kurtulacağınızı öğrenmek kolaydır. Sivrisinek tuzakları ve kimyasal sivrisinek kovucu ürünler, ısırılma şansınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Ancak, bu kimyasallar sizin veya çevreniz için sağlıksız olabilir. Neyse ki, sivrisinekleri kovmak için kimyasal kullanmak yerine başvurabileceğiniz çok sayıda kolay, doğal yöntemler vardır. Gelin şimdi, bu yöntemlere bir göz atalım.

Kafur

Muhtemelen kafuru, insanların soğuk algınlığına yakalandıklarında göğüslerine sürdükleri bir merhem olarak bilirsiniz. Bu keskin madde, daha kolay nefes almayı sağlamak için burun deliklerini açmaya yardımcı olur. Aynı durum, sivrisinekleri uzak tutmaya yardımcı olur, çünkü kokudan kolayca etkilenirler.

Kafur, sivrisinekleri yok etmede de aynı zamanda kullanılabilir. Yanan versiyonu seçerseniz, tek yapmanız gereken tüm kapıları kapatmak ve ardından kafuru yakmak. Yaklaşık 30 dakika sonra sivrisineklerin yok olduğunu fark edeceksiniz.

Bununla birlikte, bunu yapmanın daha kolay yolu muhtemelen kafur tabletleri satın almaktır. Bir kase suya koyun (yutulduğunda zehirli olduğu için evcil hayvanların ve çocukların erişemeyeceği bir yere koyunuz) ve ardından birkaç günde bir değiştirin. Koku onları uzaklaştırır ve bu şekilde devam ettiğiniz sürecede bu canlıları bir daha göremezsiniz

Sarımsak

Sarımsağın sivrisinekleri uzak tutmaya yardımcı olan çeşitli özellikleri vardır. Sarımsağın içindeki kükürdü sevmezler ve bu yüzden sivrisinekler bu kokudan kaçmaya çalışacaklardır. Ayrıca sarımsak suyu sivrisinekler için öldürücüdür. Bu yöntemi denemek için birkaç diş sarımsağı ezip suda kaynatabilirsiniz. Ardından, solüsyonu bir sprey şişesine dökün ve odanıza, salonunuza vb. püskürtün.

Bu yöntem en zararsız ve sağlıklı yöntemdir.

Sarımsaktan oluşan bu solüsyon, sivrisinekleri anında öldürür. Ve koku dakikalar içinde burnunuza çok fazla gelebilir. Tüm bunlar için zamanınız yok mu? O zaman biraz sarımsak yiyin ve nefesinizdeki koku kısa vadede sivrisinekleri uzak tutacaktır.

Kahve telvesi

Sivrisinek kovucu bu malzemeyi bulmak için çok uzaklara bakmanıza gerek yok tabi, hangi Türkün evinde kahve yok ki ! Neredeyse herkesin dairesinde kahve vardır ve bu, sivrisineklerden kurtulmanın en doğal yollarından yine bir tanesidir.

Evinizde durgun su sorunu varsa(depo, akvaryum) kahve telvesi harika bir seçenektir. Bunun nedeni, durgun suyun etraftaki sivrisinek sayısını arttırmasıdır, bu nedenle yapmanız gereken tek şey kahve telvesini içine dökmek ya da durgun su kütlelerinin etrafına dizin. Sivrisinek larvaları, sualtında oksijen olmadığı için yüzeye çıkar ve bu koku onları öldürür. Kahve telvesi ayrıca mevcut sivrisinekleri ve diğer birçok sinir bozucu böcek türünü de uzaklaştırır!

Lavanta yağı

Sivrisineklerden nasıl kurtulacağımızla ilgili listemizde bir sonraki sırada popüler bir uçucu yağ var. Çok daha hoş bir koku (en azından insanlar için), başka bir etkili doğal sivrisinek kovucu olan lavanta yağıdır. Sivrisinekler lavanta yağı kokusundan nefret eder, bu yüzden bunu kendi avantajınıza çevirebilirsiniz!

Evinizin etrafına ve çevresine lavanta yağı sıkarak sivrisinekleri uzak tutun. Şöylede yapabilirsiniz: Sivrisinekleri kovmak ve ısırıklardan korunmak için vücudunuza da biraz sürebilirsiniz! Birkaç damla lavanta yağı yeterli olacaktır.

Nane

Lavanta yağı gibi, sivrisinekler de nane kokusundan nefret eder. Taze nane yaprakları veya nane yağı alın ve evin her yerine yerleştirebilir ya da evinizin çevresine, balkonuna nane dikebilirsiniz. 

Kuru buz

Bu, daha fazla zaman alan bir sivrisinek kovucu yöntemdir, ancak son derece iyi çalışır. Kuru buzu bir kaba koyun, karbondioksit emisyonları nedeniyle sivrisinekleri çekecektir. Kapana gelen sivrisinekler bu sayede donarak ölecekler.

Not: Kuru buzla çalışırken uygun eldiven veya fırın eldiveni giyin. Aşırı derecede soğuktur ve çok uzun süre dokunulduğunda cildinizi dondurabilir. Evcil hayvanların, çocukların ve yetişkinlerin erişemeyeceği yerlerde tyerleştiriniz.

Çay yağı

Uçucu yağların biri olan çay yağı, farklı yaralanma ve hastalıkların tedavisinde faydalı olan çok sayıda antibakteriyel özellik içerir. Artı, güzel ve kokuludurlar, bu yüzden sivrisineklerin baş belası olmasını önlemek için birazcık yeterlidir.

Ev yapımı çay yağı spreyi hazırlamak yeterince kolaydır. Sadece birkaç damla çay yağını biraz suyla karıştırın ve bir sprey şişesine ekleyin. Solüsyonu evinizin etrafına püskürtün ve kısa sürede sivrisineklerden arınmış hale gelsin!

Fesleğen yaprağı

Fesleğen sadece lezzetli bir bitki değil, aynı zamanda evdeki sivrisineklerden kurtulmak için harika bir bileşenlerine sahip kimyasallar içerir. Bu bitkinin yaprakları aslında sivrisinekler ve diğer böcekler için zehirlidir , bu nedenle sivrisinek larvaları, bu yaprakları yediklerinde hızla ölürler! 

Pinyon ağacı

 Sivrisinekler bu özel ahşabın kokusunu kaldıramazlar ve çok çabuk ölürler. İşi bitirmek için otantik pinyon ağacı satın aldığınızdan emin olun çünkü bazı satıcılar sizi aldatabilir, ancak bu gerçekten bir çam ağacı cinsidir.

Citronella bitkisi( Limonotu)

Citronella, her türlü sivrisinek kovucu üründe popüler bir bileşendir. Bununla birlikte, citronella aynı zamanda birçok sivrisinek kovucu bitkiden biridir. Alanınızın sivrisinekle mücadele gücünü artırmak için iki citronella bitkisi alın ve onları sivrisinek eğilimli alanların yakınında tutun.(yatak odası oturma odası gibi) 

Elma sirkesi

Elma sirkesi, diğer belirli bileşenlerle karıştırıldığında şaşırtıcı derecede etkili bir sivrisinek kovucu sprey oluşturan birkaç doğal içerikten biridir. Çeyrek bardak elma sirkesi ile çeyrek bardak cadı fındığı karıştırın. Ardından, koku için bazı uçucu yağlar ekleyin. İdeal olarak, okaliptüs veya citronella gibi sivrisinek önleyici özelliklere sahip birini kullanabilirsiniz.

Karışımı bir kez karıştırdıktan sonra, bir sprey şişesine koyun. Her püskürtmeden önce çalkaladığınızdan emin olun. Sivrisinekleri durdurmak için gereken yerlere püskürtün.

Adaçayı ve biberiye

Sivrisinekler yanan biberiye ve adaçayı kokusundan da nefret ederler, bu da adaçayı ve biberiyeyi yaz sivrisineklerden kurtulmanın harika bir parçası haline getirir. Ateş e yakın yerlere bırakırsanız etkisi olacaktır( ızgara, şömine vs)

Vantilatör kullanın

Sivrisinekler apartman balkonunun keyfini çıkarmayı zorlaştırıyorsa, bir vantilatör alın ! Sivrisinekler güçlü uçucular değildir ve ciddi bir esintiden uzak durmak için ellerinden geleni yaparlar. Bu yöntem sanki daha konforlu gibi ne dersiniz ? Sivrisineklerle dolu sıcak ve nemli aylarda hoş ve serin bir avantaj sağlar..

Durgun sudan kurtulun

İşte sivrisineklerden kurtulmanın herhangi bir satın alma gerektirmeyen tamamen doğal yolları. Sivrisineklerin durgun suyu sevdiğini ve yetişkin sivrisineklerin oraya yumurtalarını bıraktığını asla unutmayın. Onların kaynağını keserseniz rahat bir sezon geçirmiş olacaksınız. Mülkünüzün içinde ve çevresinde biriken suları ortadan kaldırın.

Örneğin, balkonda uygun drenajı olmayan eski saksı bitkileri, sivrisinekler için mükemmel bir üreme alanı görevi gören yağmur suyunu toplama eğilimindedir. Ayrıca, dışarıdaki zeminde herhangi bir drenaj sorunu varsa mülk yöneticisine haber verin.

Sivrisinek ısırıkları nasıl tedavi edilir

Sivrisinek ısırıklarını tedavi etmek hızlı ve kolaydır. Sivrisinek ısırıklarını hafifletmek için bu adımları izleyin.

  1. Etkilenen bölgeyi sabun ve suyla yıkayarak başlayın. İyice kurulayın.
  2. Kaşıntı ve şişmeyi azaltmak için etkilenen bölgeye bir buz torbası yerleştirin. Gerektiğinde yeniden uygulayın.
  3. Kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olmak için, 1 yemek kaşığı kabartma tozu macunu oluşturmaya yetecek kadar su ile bir macun yapın. Etkilenen bölgeye uygulayın. 10 dakika sonra yıkayın.
  4. Macun kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olmazsa, bu işe yarayan ürünleri, eczacınızdan isteyebilirsiniz.


Ek olarak, Sivrisinekler nemli ortamları severler, bahçenizde ve yaşam alanlarınızdan nemi uzaklaştırmayı unutmayınız, bahçenizce gereksiz ne varsa çöpe ya da geri dönüşüme verim.



Yazar: Ahmet TAŞÇI

Ahmet TAŞÇI

Soru ve önerileriniz için beni takip edin : https://www.instagram.com/ahmettasci1923/


Fotoğraflar:www.geelongaustralia.com.au - Pixabay- Korucu hekim - Milliyet.com - www.realsimple.com - www.aydinliamca.com - www.herkesebilimteknoloji.com

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05