Ağustos böceği

  1. Anasayfa
  2. Ağustos böceği

Ağustos böceği

Ağustos böcekleri, çoğunlukla yeraltında yaşayan, 13 veya 17 yıllık aralıklarla ortaya çıkan kanatlı sesi ile meşhur bir böcektir. Dünyada teşhis edilmiş 3.000'den fazla türü bulunmaktadır. 

Uzun ömürlü bu canlılar, iri yapılı, yeşil veya kahverengi renkli, kırmızı gözlü ve şeffaf bir yapıda olabilirler. Sağır edici şarkılarıyla ve ağaçlar üzerinende bıraktıkları larva sonu kabukları ile bilinirler. Örneğin; Antalyada yaz aylarında neredeyse her ağacın üzerinde bu kabuklara rastlamanız mümkündür. Bazı türlerin iklim değişikliği nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olması, ağustos böcekleri hakkında eğitim ve korunmasını gerektirdiğini bize vurgulamaktadır. Ülkemizde maalesef ağustos böcekleri hakkında çok fazla bilgi bilinmemektedir. Bu canlıların korunması konusunda vatandaşların bilinçi olması gerekmektedir. Bazı bölgelerde nüfusları fazla olsada, bu ülkemizin geneli için aynı şeyi söylemek mümkün değildir.

Şimdi gelelim bu canlılar hakkında bilmemiz gerekenlere.

 Ağustos Böcekleri Antarktika Hariç Tüm Kıtalarda Yaşar

Cicadoldea iki alt familyaya ayrılır: Güney Avustralya ve Tazmanya'da var olan iki tür dışında çoğu nesli tükenmiş olan Tettigarctidae (namı diğer tüylü ağustos böcekleri) ve Antarktika hariç her kıtada bulunabilen Cicadidae . Latin Amerika, Avustralya, Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik ve Güney Afrika'yı sıcak noktalar yapan sıcak ortamlarda - özellikle tropik bölgelerde - bulunurlar.

Ağustos böcekleri Çekirge Değidir

Bir çok insan ağustos böceklerine çekirge denmesi sanırım bu canlı ile daha önce karşılaşmadıklarından ya da onlar hakkında hiçbir şey bilmemelerinden kaynalanıyor. Taksonomi de Hemiptera takımında yer alırlar ve çekirgeler de Orthoptera takımında bulunurlar. Yanlış adlandırmanın suçlusu birkaç davranışsal ve fiziksel özellik olabilir ya da yukarıda dediğim gibi, bilgisizlik. İlk olarak, ağustos böcekleri, zıplamazlar, ama sürü oluşturma eğilimleri çekirgelerinkine benzer. 

Bilimsel sınıflandırmalarının ötesinde bir fark da, ağustos böceklerinin mahsuller ve bitki örtüsü için çok az risk oluşturması veya hiç risk oluşturmaması, oysa bir çekirge sürüsünün tek bir günde 35.000 insanla aynı miktarda yiyecek tüketebilmesini düşünürsek.

3. Böceklerin En Uzun Ömürlü canlılardır.

Ağustos böceği iki ila beş yıl arasında yaşayabilir ve genel olarak bir ağustos böceği larva aşamasında 17 yıla kadar toprak altında yaşayabilir. Bu , kraliçe termitlerin yaşadığı düşünüldüğü kadar uzun olmasada   (50 ila 100 yıl), ancak bir karasineğin ortalama ömründen (15 ila 30 gün) çok daha fazla olduğu kesindir. 

Çoğu böcek gibi ağustos böcekleri de hayatlarının büyük bir bölümünü gelişmenin olgunlaşmamış aşamalarında yaşarlar. Bazıları on yıldan fazla bir süre yeraltında kalabilse de, aynı şey tam başkalaşım yani metamorfoz geçirdikten sonra, bir kah hafta hayatta kalabilirler, bu süre içinde beslenmesede, bu süreyi çiftleşmek için kullanır.

Ne kadar garip değil mi ? Sen on sene toprak altında kal, sonra çık ve dünyanın tadına varamadan öl ! Bu tabi bir şaka, biz yazımıza devam edelim

Ağustos Böcekleri Buzul Çağlarının Bir Sonucu Olabilir

Hem uzun yıllık hem de yıllık ağustos böceklerinin nasıl var olduğuna ve yıllık ağustos böceklerinin yaşam sürelerinin neden değiştiğine ilişkin önde gelen bir hipotez vardır, yalnızca ABD'de Great Plains'in doğusunda bulunan bazı larvaların buzullu Pleistosen Çağı sırasında son derece uzun larva dönemleri geliştirdiği yönündedir. Kuzeydeki yavruların ABD'deki güneydeki kuluçkalardan daha uzun süre yeraltında kalma eğiliminde olması bu teoriyi doğrulamaktadır. Bununla birlikte, eleştirmenler, diğer ağustos böcekleri habitatları aynı şekilde buzla kaplıyken, buzullaşmanın yalnızca belirli bir alandaki ağustos böceği popülasyonlarını etkilemesinin mantıklı olmadığını savunmaktadır. Burada da göründüğü gibi. bilim kesin kanıtlara dayanmak ister.

Hayatlarının Çoğu Yeraltında Geçiyor

Ağustos böcekleri , yumurtaların ağaçlardaki çatlaklara ve deliklere bırakılmasından yaklaşık altı ila 10 hafta sonra yumurtadan çıkabilir. Toprak altında bırakılan yumuralar 17 yıla kadar kalabilir, Toprak altında pupa olmak yerine kabuk değişimi yaparlar.

Ölümlerin çoğu, nimfilerin toprak altındaki besin rekabeti esnasında olmaktadır. 

Hayatta Kalma Stratejisi

Toplu bir yumurta bırakımında kaç tane ağustos böceği yumurtadan sağlıklı çıkması belli değildir, ancak uzmanlar milyarlarca ağustos böceği olduğunu tahmin ediyor . İri vücutları arka bahçedeki ağaç gövdelerini kaplayabilir. Çıkardıkları sesler öyle çok ve yüksek olabilir ki, konuşmalarınızı bile engelleyebilir. Ağustos böcekleri bilinen sürü avcılarıdır, ancak senkronize ortaya çıkmaları aslında avcı doyumu adı verilen kasıtlı bir hayatta kalma stratejisidir. Böyle yüksek yoğunluklu bir popülasyonda avcı bir hayvan ortaya çıktığında, yırtıcı hayvanlar hızla bu yoğun ses karşısında alanı terk eder, bu nedenle yavruların büyük bir yüzdesinin hayatta kalma şansı bu stratejiye bağlıdır.

Sadece Yer 18 Derece Olduğunda Ortaya Çıkırlar

Ağustos böceklerinin toplu olarak ortaya çıktığı an çok hesaplıdır. Bu, yalnızca yüzeyin 20 cm altındaki zemin 18 dereceye ulaştığında gerçekleşir. Nihayetiyle, bu sıcaklığa ulaşan toprak, nimfleri çamur bacalardan yukarı doğru yolculuklarına başlama zamanının geldiğini anlar. Bu genellikle gün batımından hemen sonra olur ve çoğu insan onların gelişini fark etmeden önce ağaçların tepelerine tırmanırlar. Bu fenomen birkaç akşam boyunca gerçekleşebilir.

Ağustos Böcekleri Besinlerini Ağaçlardan Alır

Ağustosböceği larvaları toprak altındayken kış uykusuna yatmazlar; bunun yerine 17 yılını sadece ağaçlarla beslenerek geçirirler. Bitki köklerinden sıvı emmek için kullandıları boru benzeri özel ağızları vardır. Gerçekte peşinde oldukları şey, suyun ve çözünmüş minerallerin köklerden iletilmesine yardımcı olan botanik bir vasküler doku olan ksilemdir. Ksilem dokusu çoğunlukla su taşıyıcı özelliği olduğundan, ağustos böceklerinin yetersiz beslendiği düşünülmektedir, belki de bu onların yavaş olgunlaşmasının nedeni olabilir. Ölü ağustos böceleri, toprak için iyi bir gübre görevi de görür.

Dişiler 600'e Kadar Yumurta Bırakabilir

Dişi ağustos böceği toprak ve ağaç üstünde geçirdiği birkaç kısa hafta sonunda 400 ila 600 yumurta bırakır. Dallarda sıra sıra cepler yapmak için yumurtlama organı olan ovipositor'u kullanır. Daha sonra her cebe yaklaşık 25 yumurta bırakır ve tek bir dal 20'ye kadar yumurta cebi tutabilir, bazen uzun, paralel yarıklar gibi görünen şeyler de oluşturabilir. Ağustos böceği yumurtlaması için popüler olan ağaç türleri arasında , Hikori,meşe ve birkaç meyve üreten ağaç bulunur.

Bilim Adamları Zamanı Nasıl Bildiklerini Henüz Çözemiyor

Uzmanlar, yıllık ağustos böceklerinin yalnızca 13 veya 17 yılda bir tekrarlanan yırtıcılardan kaçmak için ortaya çıktıklarını, yavaş olgunlaştıklarını ve uzun gençlik dönemlerinin tarihsel gerekliliği nedeniyle, böceklerin zaman izleme yöntemleri uzun süredir bir sır olarak kalmıştır.

Araştırmada araştırmacılar, 15 yaşındaki, 17 yaşındaki ağustos böceği nimflerini, çiçeklenme döngüsü her mevsimde iki kez olacak şekilde değiştirilmiş bir ağacın altına yerleştirdiler. Bir ağaç çiçek açtığında, kökleriyle beslenen ağustos böcekleri tarafından tespit edilen yüksek şeker ve protein bilinmekte, bu çalışmalarda görüldü ki, ağustos böcekleri, normal zamanlarının öncesinde topraktan çıkmıştır. Bu demek oluyor ki, ağustos böcekleri bunu kimyasal değişimden algılamaktadır.

Kabuk Değiştirirler

Bir ağustos böcekleri yazı aynın sonunda, exuviae adı verilen milyarlarca yarı saydam kabuk bırakır, bu kabuklar uzun zaman ağaç gövde kalabilirler. Ağustos böcekleri topraktan çıktıktan sonraki ilk işi bu kabukları üzerinden atmaktur. Nimfler yuvalarından kurtulduktan sonra kanatlarının sıvıyla şişmesini ve yeni derilerinin sertleşmesini beklemeleri gerekir. 

Çıkardıkları Sesler Elektrikli Testereler Kadar Gürültülüdür 

Ağustos böceklerine eğilimli bölgelerde yaşayanlar, böceklerin kulakları sağır eden sesleri nedeniyle aktif zamanlarını pek sevmezler ve bu sesin nasıl olduğunu bu alanlarda yaşayanlar çok iyi bilirler. Bu tanıdık kriket benzeri sesi yalnızca erkekler çıkarır (Latince'de "ağaç böceği" anlamına gelen "cicada" adı buradan gelir) - bunu kanatlarını birbirine sürterek ve dış iskeletlerinde tymbal adı verilen ve bir dizi oluşturan özel bir organ kullanarak yaparlar. Bu sesleri, sebepten çıkarırlar: biri eşleri çekmek için, diğeri ise avcıları caydırmak için.

Bu böceklerin sesi 120 desibele ulaşabilir - bu bir elektrikli testere kadar yüksek ve hatta canlı rock müziğinden daha yüksek - ve bir buçuk km öteden duyulabilir. 

İnsanlar Tarafından Bile Yaygın Olarak Yenir

Birçok büyük kanatlı böcek gibi, ağustos böcekleri beceriksiz uçuculardır, bu da onları kuşlar ve en büyük yırtıcılar için cezbedici hale getirir ,ağustos böcekleri için kolay hedeflerdir. Kertenkeleler, yılanlar, kemirgenler ve hatta balıklar, kediler ve köpekler için ziyafete dönüşebilirler. Belki de bu yer yırtıcıları, ortaya çıktıktan sonra ağaçların tepesine çıkmak için yarışmalarının nedeni olabilir.

Ama insanlar da onları yerler. Neredeyse karides gibi tatlı bir tada sahip oldukları biliniyor ve Çin'de Shandong mutfağı için genellikle yağda kızartılıyor. ABD'deki insanlar bile onları çiğ, haşlanmış, ızgara ve doldurulmuş yiyecekler olarak tüketmektedir. 

Evet bu yazımızda ağustos böceklerini sanırım yeteri kadar tanıdık. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…


Yazar: Ahmet TAŞÇI

Ahmet TAŞÇI

Soru ve önerileriniz için beni takip edin : https://www.instagram.com/ahmettasci1923/



Fotoğraflar : Pixabay

Kaynaklar:

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05